tarihinde yayınlandı Yorum yapın

Facebook tüm dünyayı haritalayacak ilk adımı attı

Facebook tüm dünyayı haritalayacak ilk adımı attı

Akıllı telefonlar ile bir yerin adresini saniyeler içinde bulmak mümkün. Bunun için kendinize uygun bir harita uygulamasını kullanmanız yeterli. Ancak bu her adres için geçerli değil. Dünya üzerinde keşfedilmemiş noktalar hala var. Facebook bu bilgiden hareketle yeni teknolojisinin ilk adımını attı. Facebook yapay zeka teknolojisini kullanarak daha önce eklenmemiş alanların kolayca eklenmesini sağlayacak.

Facebook yapay zeka teknolojisini tanıttı

Sosyal medya devi, Afganistan, Bangladeş, Endonezya, Meksika, Nijerya, Tanzanya ve Uganda’daki alanları tespit edebilmek için herkesin kolayca kullanabileceği yapay zeka desteğini duyurdu. Yapay zeka teknolojisini, OpenStreetMap kullanıcılarına açan şirket böylece haritalama aracını tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişletmeyi hedefliyor.

Yapay zeka destekli harita genel olarak bilgisayar görüntülerine dayanıyor. Yolları belirleyen sistem bunu OSM platformunda vurguluyor. Bu her zaman gerçeği yansıtamıyor. Çünkü, bazı yollar ağaçlar tarafından gizlenebiliyor ya da kimi zaman kuru bir nehir yol gibi görünebiliyor. Bu gibi örneklerden anlaşılacağı gibi bilgisayar görüntüleri yanıltıcı olabiliyor. Bu sorunları çözmek isteyen Facebook da uydu görüntüler üzerindeki yolları piksel başına 0,18 metrekare çözünürlükte tanıyan sinir ağı modeli oluşturdu. Bu detay seviyesi, sinir ağının asfaltsız yolları ya da asfaltsız yaya geçitlerini tespit etmesini sağlıyor. OSM’deki gönüllüler ise görüntüleri doğrulamak için kullanılıyor.

Harita için yapay zeka özelliğinin yanında RapiD editör de tanıtıldı. Bu araç, yolları uydu görüntülerinden otomatik olarak algılıyor. Veri bütünlüğünü kontrol ediyor. RapiD, haritacıların hızlı bir şekilde yeni yollar ekleyip düzenlemesine izin veriyor.

Facebook’un haritacılık girişimleri yeni değil. Şirketin bütün dünyanın haritasını çıkarmak gibi bir planı olduğu biliniyor.

Facebook; Check-in, Marketplace ve Facebook Local gibi harita tabanlı ürünleri için dünyanın en büyük açık kaynaklı harita veri kaynağı olan OSM’ye oldukça güveniyor. Geçen yıl şirket, buradaki verileri doğrulamak için kalite analistlerini işe alarak, Haritalar ekibini geliştirmeye başlamıştı.

Bir yanıt yazın