Erişime açılan Wikipedia’dan Türkiye açıklaması ise şöyle; Wikimedia Vakfı’nın Genel Müdürü Katherine Maher, “Türkiye halkıyla yeniden bir araya gelmekten dolayı çok heyecanlıyız” ifadesi ile sözlerine başladı. Herkesin temel hakkı olan bilgiye erişimi korumakta kararlı olduklarını belirten Maher, Anayasa Mahkemesi’nin kararını detaylı bir şekilde incelediklerini dile getirdi.
Wikipedia Türkiye açıklaması ile süreci anlattı
“Tekrar Hoşgeldin Türkiye!” sloganı ile yayınlanan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davanın değerlendirme sürecinde olduğu hatırlatıldı. Geçen yılın ilkbaharında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dilekçe verdiklerini belirten vakıf, Temmuz ayında mahkemenin davaya öncelik tanıdığını belirtiyor.
Türkiye’de ve dünyada çevrimiçi ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerini belirten Wikimedia Vakfı açıklamasında şu ifadelere yer verdi. Bazı istatistikleri de açıklayan vakıf, internet ansiklopedisindeki makalelerin yüzde 85’inin İngilizde olduğunu duyurdu. Türkçe makale sayısı ise 335 bin seviyesinde. Tüm bunlara ek olarak engelin kaldırılması sayesinde “Türkiye’deki editörlerimiz ücretsiz bilgi paylaşımına katkı sağlamaya devam edebilecek” ifadesi ile Türkçe makale sayısının artacağının müjdesi verilmiş oldu.
Wikipedia dünyanın dört bir yanındaki insanların yazıp düzenlediği küresel bir ücretsiz bilgi kaynağıdır. Bu açık düzenleme modeli sayesinde herkesin Wikipedia’nın makaleleri aracılığıyla kültürleri, ülkeleri, ilgi alanları, çalışmaları ve daha fazlası hakkında bilgi ekleyerek şekillendirebildiği bir kaynak oluştu.
Gönüllüler, gerçekleri doğrulamak için güvenilir kaynakları kullanarak tarih, popüler kültür, bilim, spor ve daha pek çok farklı konuda makale yazmak için birlikte çalışıyor. Bu kolektif yazma, tartışma ve tartışma süreci sayesinde Wikipedia daha tarafsız ve kapsamlı hale geliyor.